Observation Systems and Solutions

FR | EN

Producten › Verlichting › Informatief

Informatief

Naar aanleiding van heel wat onduidelijkheden omtrent infrarood en verlichting in combinatie met camera's, willen wij toch wat klaarheid scheppen betreffende deze materie.
Een bondige maar duidelijke omschrijving hebben wij hierbij samengesteld en vindt u hieronder terug

 

Witlicht vs. Infraroodlicht
Om ’s nachts goede camerabeelden te bekomen moet er vaak “bijgelicht” worden. Dit kan zowel met normaal zichtbaar “witlicht” als onzichtbaar Infraroodlicht. Witlicht heeft een betere afschrikwekkende werking dan infraroodlicht als het op bewaking aankomt en het heeft tevens als voordeel dat de locatie verlicht is, wat bijdraagt tot de normale activiteiten.
Het energieverbruik van witlicht ligt echter hoger dan dat van Infraroodlicht. Daarnaast zorgt witlicht ook voor “lichtvervuiling”.


Basisbegrippen omtrend Infraroodlicht

De basisbegrippen:Actief/passief infrarood (IR)
- Passief Infrarood: met passief infrarood worden camera’s bedoeld die gevoelig zijn voor warmte: warmtebeeld- of thermische camera’s.
Het gaat dan om het ontvangen van infrarood (warmte) straling.
Passief Infrarood camera's vindt u terug in ons gamma (Mantis, Explorer e.d.)
- Actief Infrarood: met actief infrarood wordt de combinatie van een infraroodstraler en een infraroodgevoelige camera bedoeld.
Hiermee zien we eigenlijk de terugkaatsing van de infraroodstralen op een voorwerp/persoon welke uitgestuurd werden door de infraroodstraler.

 


Golflengte infraroodlicht

Binnen het gamma IR verlichting is er op de markt keuze tussen 3 verschillende golflengten infraroodlicht:
- 730nm: de straler geeft een goed zichtbare rode gloed af en is ook te gebruiken
met minder IR-gevoelige camera’s (niet in ons gamma).
- 850nm: de straler geeft een doffe rode gloed af. Dit is de meest gebruikte golflengte.
- 940nm: de straler geeft (voor het menselijk oog) niets af. Men kan dus normaal visueel niet zien of de straler aan of uit staat. 940nm heeft in vergelijking met 850nm een korter bereik bij hetzelfde vermogen.


Lamp of LED

Er bestaan zowel IR-stralers op basis van lamp als op basis van LED-technologie. Een lamp-gebaseerde Infraroodstraler is goedkoper in aanschaf dan een LEDgebaseerde. Tevens kan daarbij de lamp vervangen worden. Een LED-gebaseerde straler verdient de meerprijs terug gedurende de levensduur doordat deze minder stroom verbruikt en geen onderhoud (vervanging lamp) vergt.


Infraroodgevoelige camera’s
Infrarood licht is niet waarneembaar voor het menselijk oog, maar wel voor de CCTV camera:
- Zwart/wit camera’s zijn infrarood gevoelig
- Kleurencamera’s zijn niet IR-gevoelig
- Dag/Nacht-camera’s zijn IR-gevoelig in nachtmode (z/w)


IR-gecorrigeerd objectief

Omdat de brekingsindex van IR-licht anders is dan van zichtbaar licht dient een IR-gecorrigeerde lens toegepast te worden. Het niet toepassen van een IR-gecorrigeerd
objectief resulteert in een onscherp beeld ’s nachts.


Invloed sensor

De beeldsensor van de camera is ook van invloed op het bereik/gebied dat geobserveerd kan worden. Een 1/2” CCD is lichtgevoeliger dan een 1/3” of 1/4” CCD. Daardoor is het bereik bij dezelfde straler met een  1/2” CCD groter dan bij een kleinere beeldsensor.


Plaatsing Straler

De montagehoogte is ook van invloed op het uiteindelijke resultaat. Een lager geplaatste straler heeft een groter bruikbaar oppervlak dan een hoger geplaatste straler. Daarnaast is het bij een lager geplaatste straler/camera opstelling ook makkelijker om gezichten/details te herkennen als gevolg van de verticale beeldhoek.